Het Nieuwe Ontwikkelen

Omgaan met een nieuwe realiteit

Ons bureau neemt actief deel aan het inhoudelijk debat en vanuit onze praktijk leveren we bijdragen aan de vernieuwing van het vakgebied. Onder de vlag van het kennisnetwerk Opera Urbana produceren we sinds 2008 documentaires over actuele vraagstukken in het vakgebied. In 2011 leidde dit tot de eerste editie van Het Nieuwe Ontwikkelen. Tijdens een paneldiscussie in de Ridderzaal van het Muiderslot analyseerden experts de oorzaken van de vastgoedcrisis en gaven ze hun visie op een nieuwe koers. De crisis heeft aanzienlijke gevolgen. Er is een nieuwe realiteit ontstaan waar de sector mee moet leren omgaan en die dwingt tot innovatie en vernieuwing.

 In 2012 organiseerden we de tweede editie waarin het panel van prominenten terugkeek op haar verwachtingen aangaande gebiedsontwikkeling en een advies formuleerde aan het Kabinet over maatregelen om de vastgelopen woningmarkt vlot te trekken. Dit Advies, vastgelegd op dvd, is besproken met specialisten van de Tweede Kamerfracties van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks. Belangrijke aanbeveling: betrek pensioenfondsen in hypotheken.
 
Praktische oplossingen
De komende jaren blijven we in volgende edities van Het Nieuwe Ontwikkelen aandacht besteden aan actuele vraagstukken op het vlak van locatieontwikkeling en de woningmarkt. Naast het debat over de oorzaken, de perspectieven en te nemen maatregelen doen we vooral ook praktische voorstellen die partijen vooruit helpen. In de 3e editie nemen we het initiatief tot een landelijke ideeëncompetitie voor het tijdelijk gebruik van bouwlocaties.
 
De derde editie
Het programma van de derde editie van Het Nieuwe Ontwikkelen in 2013 omvatte 2 onderdelen:

  • Het inmiddels befaamde debat met het panel van prominenten over de stand van zaken en perspectieven op de woningmarkt. Zie de videoregistratie van het spetterende debat op vrijdagmiddag 11 oktober 2013 in Grand café ‘t Meenthuis in de gemeente Blaricum. Woningmarkt door het Dal?
  • De landelijke ideeëncompetitie Wachtend Land voor het tijdelijk gebruik van bouwlocaties. Een samenwerking van de gemeente Blaricum met de praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft, Polis Platform for Urbanism en Urban Management als initiatiefnemer. Met 43 inzendingen is deze competitie een groot succes. De winnaars zijn bekend en de prijzen zijn op 6 februari 2014 in een feestelijke sessie uitgereikt. Zie het Juryrapport.