Wachtend Land Veghel

Grootste landart tentoonstelling in Nederland

In 2008 werd het Masterplan voor Veghels Buiten vastgesteld door de gemeenteraad van Veghel. Een plan voor circa 2.000 nieuwe woningen als uitbreidingslocatie in zuidoosten van de stad. De planning was er destijds op gericht om vanaf 2012 tot 2025 te werken aan de feitelijke realisatie van dit plan voor Veghels Buiten. Een op Brabant geïnspireerd woongebied, dat volgens een vernieuwend en uniek concept zou worden ontwikkeld: het landschap is leidend en bepalend en de woningen zijn te gast.

 

 

Om het landschap, de bewoners en heel Veghel voor te bereiden op die verandering is in 2010, vooruitlopend op de feitelijke start in 2012, een tijdelijke tentoonstelling tot stand gekomen. Een tentoonstelling van reusachtige kunstwerken: Landkunst.

Deze tentoonstelling betrof een 10-tal Landkunst-projecten die verspreid stonden in het plangebied. Op plekken waar straks woningen gerealiseerd zouden worden hebben geselecteerde kunstenaars de 10 zogenaamde Land Art kunstwerken gebouwd. Deze kunstwerken vertellen de bewoners, recreanten en passanten over de landschappelijke geschiedenis en de toekomstige ontwikkelingen in Veghels Buiten. Het thema van deze tentoonstelling was: ‘transformatie naar de toekomst’.

Totdat de kunstwerken moeten wijken voor de bouw van Veghels Buiten blijven de kunstwerken staan en vormen ze één van Nederlands grootste landkunsttentoonstellingen. Langs de verschillende kunstwerken voert een wandel- en fietsroute van ongeveer 6 kilometer. De route en meer informatie over de kunstwerken is te vinden op www.vegelsbuiten.nl/omgeving/landkunst.

Landkunst in Veghels Buiten – transformatie naar de toekomst: een fraai voorbeeld van het tijdelijk benutten van ‘wachtend land’ tot het moment van de feitelijke realisatie van de nieuwe bouwlocatie. Maar de meeste kunstwerken staan er nog steeds en sommige zullen ook blijven.

Voor meer informatie: rob@urbanmanagement.nl