Blaricummermeent

De Blaricummermeent – Blaricum

Blaricum, een dorp met een gemoedelijke, knusse sfeer, breidt uit.
De realisatie van ‘De Blaricummermeent’, een echte hotspot in het Gooi, is in volle gang.

 


 

Geheel in de stijl van het dorp, kenmerkt de nieuwe woonwijk zich door kronkelige straatjes en laantjes met hagen, bomen en parken. Landschap en water vormen de belangrijke elementen. Een wijk met een ziel, dat is de belofte van de Blaricummermeent. Een belofte die Urban Management helpt waar te maken. Eeuwenlang waren de weilanden eigendom van De Erfgooiers. Een boerengemeenschap, die omstreeks 1280 de rechten kreeg voor het gemeenschappelijk gebruik. De weilanden maken nu plaats voor twee comfortabele woongebieden met circa 800 woningen in alle marktsegmenten. De Stroom is vooral lommerrijk en in de Delta speelt het water een grote rol.

Langs de snelweg ligt het Business Park27, een hoogwaardig bedrijvenpark dat tevens zorgt voor geluidsluwe woonkwaliteit. Door de gehele Blaricummermeent stroomt straks een rivier met een parkachtige oever. Het huidige recreatiestrand aan het Gooimeer krijgt extra allure met een nieuwe jachthaven en een strandpaviljoen. Hier kan men vanaf het terras aan het water genieten van de ondergaande zon. Terug naar het gevoel van ‘Blaricum aan Zee’, naar de tijd dat de locatie nog echt aan de Zuiderzee lag. Een stukje historie komt zo weer tot leven.
 

Creatief handelen, daadkrachtig organiseren

In opdracht van gemeente Blaricum is Urban Management sinds 2003 verantwoordelijk voor de coördinatie, planning en besluitvorming van alle benodigde producten en processen gericht op planontwikkeling en realisatie van De Blaricummermeent. Ondanks de financiële en economische crisis weet de projectorganisatie de ontwikkeling van deze bijzondere locatie op de rails te houden. Dit lukt door creatief te handelen met de gecontracteerde partners en doelgericht te investeren in openbare ruimte op het moment dat de markt gunstig is. De gemeente neemt zelf meer het voortouw en zet de nodige stappen met het vermarkten en ontwikkelen van het bedrijvenpark én de realisatie van zowel een informatiecentrum als tijdelijke horeca.
Het resultaat laat zich duidelijk zien: de wijk krijgt vorm. Ruim een kwart van de woningen is opgeleverd en verschillende nieuwe locaties zijn thans in de verkoop. De nieuwe sluis naar het Gooimeer is gerealiseerd, de rivier wordt aangelegd en binnenkort start de bouw van de geluidwand. Er is volop ruimte voor kleinschalige initiatieven en creativiteit van nieuwe partijen. De kwaliteit staat ook vandaag onverminderd hoog in het vaandel. Een succesvol project dat mede dankzij daadkrachtig organiseren ook financieel gezond is én blijft.
 
Lees ook het artikel in Stadswerk magazine (maart 2012) ‘Het succes van De Blaricummermeent’.

 

Rob Hoksbergen, partner bij Urban Management, levert sinds de start als procesmanager een belangrijke bijdrage aan de oorsprong en ontwikkeling van dit unieke plan. Op 16 december 2011 verscheen een artikel over ‘het succes van De Blaricummermeent’ in een speciale kersteditie van Cobouw XL. Meer informatie? Kijk op www.blaricummermeent.nl of neem contact op met rob@urbanmanagement.nl.

 

Video

Publicaties