Lansingerland

Bedrijvenpark Oudeland

Binnen de gemeente Lansingerland is het bedrijvenpark Oudeland in ontwikkeling. Met een omvang van ca 120 ha is het één van de grotere terreinen in de regio. Samen met de woningbouwtaakstelling vormt dit terrein een belangrijke ruimtelijke opgave voor de voormalige gemeente Berkel en Rodenrijs. De fusie met de gemeenten Bergschenhoek en Bleiswijk leidde in 2007 tot de nieuwe gemeente Lansingerland.

 

 

Hoogwaardig bedrijvenpark

Het centraal in de driehoek Den Haag, Rotterdam en Gouda gelegen Oudeland heeft alle hoogwaardige eigenschappen van een eigentijds bedrijvenpark. Met een zorgvuldige vormgeving en een uitstekende bereikbaarheid speelt Oudeland in op de regionale behoefte aan moderne, gemengde bedrijfshuisvesting. Het terrein biedt ruimte aan agrobusiness, groothandel, bouw, perifere detailhandel, dienstverlening, ambachtelijke bedrijvigheid en transport en industrie. De aanwezige ruimtelijke karakteristieken worden goed benut. In het hart van het park ligt de historische Oldenbarneveld Hoeve die behouden blijft.
Als onderdeel van de planvorming is rondom deze boerderij een land-art project in uitvoering. In de randen van Oudeland zijn woon-werk kavels geprojecteerd. Deze versterken de levendigheid en functiemenging. De bereikbaarheid van het bedrijvenpark is optimaal. De provinciale weg N470/N471, de nieuwe verbinding tussen Rotterdam, Delft en Zoetermeer, loopt dwars over het bedrijvenpark en vormt de hoofdentree. Rotterdam The Hague Airport ligt hemelsbreed op 1 km en op loopafstand zijn twee stations van de Randstadrail gesitueerd.

 

Ondernemerschap en duurzame kwaliteit

Oudeland is een duurzaam aangelegd bedrijventerrein. Er is o.a. oog voor intensief ruimtegebruik en het watersysteem is op een duurzame leest geschoeid. Nieuwe ondernemingen op Oudeland doorlopen een duurzaamheidscan. De Stichting Parkmanagement Oudeland, een samenwerking van ondernemers en gemeente, richt zich op behoud en versterking van de duurzame kwaliteit van het terrein.

 

Ontwikkeling en realisatie

In opdracht van de gemeente Lansingerland voerde Theo Bentvelsen, partner van Urban Management, tot medio 2013 regie over de integrale ontwikkeling van Oudeland. Alle facetten van de hedendaagse locatieontwikkeling kwamen daarbij aan bod: de voorbereiding- en ontwikkelingsfase, positionering- en marketing, de uitgifte en het beheer. Van fase I van het terrein is inmiddels zo’n 17 ha uitgegeven. Ondanks het moeilijke economische tij wist de projectorganisatie de gronduitgifte van het bedrijvenpark Oudeland, met behoud van kwaliteit, op peil te houden. Informatie op www.oudeland.nl en theo@urbanmanagement.nl.

 

Publicaties