Veghels Buiten Landkust

LandKunst – Veghels Buiten

Tien indrukwekkende kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben het landschap tijdelijk veranderd in een grote, groene expositieruimte.
 


 

Nederlands grootste landkunst tentoonstelling ooit is nu te zien in Veghels Buiten

Deze expositie bereidt ons voor op de ingrijpende veranderingen die dit gebied te wachten staan. Tussen 2011 en 2025 verrijst hier Veghels Buiten, een uniek woongebied, met 2.000 woningen en voorzieningen. Een uniek project, waarvoor Urban Management een bijzondere rol mocht vervullen. Tot de bouw van start gaat is deze buitentuin van Veghel ingericht als tentoonstellingsruimte. De Hollandse lucht is het plafond; het Brabantse landschap vormt het decor. Een kunstroute leidt bezoekers langs tien unieke kunstwerken. Het is daarmee de grootste beeldentuin van Europa, die bovendien dag én nacht gratis toegankelijk is.
Rob Hoksbergen, partner bij Urban Management, bedacht het idee voor deze kunsttentoonstelling ter promotie van het nieuw te ontwikkelen woongebied Veghels Buiten. Op deze locatie aan de zuidoost zijde van de stad Veghel is een nieuw woongebied geprojecteerd, waarin het landschap centraal staat. Het belooft een spraakmakend staaltje stedenbouw te worden. Door de niet alledaagse combinatie van kunst en promotie toe te passen, is de gemeente erin geslaagd het project Veghels Buiten al in de vroege ontwikkelingsfase – dus nog voordat er concreet gebouwd wordt – in de belangstelling te plaatsen. En met succes; veel kunstkenners, Land-Art liefhebbers en publiek dat iets bijzonders wil zien, hebben de tentoonstelling inmiddels bezocht.

 

Vijftien kunstenaars maakten – op voordracht van het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur – schetsontwerpen voor deze tentoonstelling. Samen met de bevolking van Veghel en met de makers van Veghels Buiten selecteerde de gemeente de kunstwerken die nu te zien zijn en verleende vervolgens de opdracht aan de kunstenaars. Met deze tentoonstelling én de spraakmakende plannen voor Veghels Buiten maakt de gemeente haar slogan ‘Smaakmakend Veghel’ meer dan waar. Meer informatie www.veghelsbuiten.nl/landkunst en rob@urbanmanagement.nl.
 

Video – Landkunst in Veghels Buiten


 

Publicaties