Veghels Buiten

Veghels Buiten

Op een nog te ontwikkelen locatie aan de zuidoost kant van Veghel – Nederlands vijfde bedrijvenstad – verrijst de komende jaren een compleet nieuw woongebied: ‘Veghels Buiten’. Een unieke nieuwbouwlocatie voor 2.000 woningen met het landschap in de hoofdrol. En een bijzondere rol voor het landschap.

 


 

Het landschap centraal

In het nieuwe Veghels Buiten zet het landschap de toon. Zijn geschiedenis, de uiterlijke kenmerken en de sfeer nemen een prominente plaats in de ontwikkelingsplannen. Om de kracht en pracht van dit landschap te behouden, worden de huizen in clusters bij elkaar gebouwd als woonenclaves in het Brabantse platteland. Het plan onderscheidt de gebieden van de oude en de nieuwe ontginning. In de Oude Ontginning wordt alleen achter de al bestaande woningen gebouwd, of nieuwbouw toegevoegd als een compact nieuw erf. Zo blijven de karakteristieke doorzichten op het open weiland behouden.

De drie types enclaves in het gebied van Nieuwe Ontginning, zijn geïnspireerd op de geschiedenis en de kenmerken van het Brabantse platteland. De ‘erf enclave’ is geïnspireerd op het boerenerf.

Het zijn kleine enclaves, waarin alle woningen rechtstreeks aan het landschap grenzen en tegelijkertijd alles draait rondom het gemeenschappelijke erf. De twee of drie ‘hof enclaves’ zijn middelgroot en afgeleid van de boerenhoeve.

Van oudsher is de boerenhoeve een vierkante of rechthoekige moestuin, omsloten door woon- en bijgebouwen. Nu worden dit pleinen of gemeenschappelijke tuinen, omsloten door eigentijdse woningen, die doen denken aan de langgevel boerderijen van toen.  De drie of vier ‘klooster enclaves’ combineren gestapelde bebouwing met grondgebonden woningen. Het Brabantse klooster met collectieve kloostertuinen staat hiervoor model.

Lees ook het artikel in Stadswerk magazine (okt. 2011) “Brabant krijgt Veghels Buiten“.

 

Van visie naar realisatie

Van 2005 tot 2012 regisseerde Urban Management de algehele ontwikkeling van Veghels Buiten. In opdracht van de gemeente Veghel verzorgde Rob Hoksbergen, partner bij Urban Management, het project- en procesmanagement. Ook tekende hij voor het concept, dat als basis dient voor de ruimtelijke uitwerking van dit toekomstige woongebied: suburbaan wonen in dorpse enclaves. De basis voor de gefaseerde realisatie ligt besloten in het Masterplan Veghels Buiten dat dateert van 2008, in lijn waarmee de gemeente thans stap voor stap het plan uitvoert. De oplevering van de eerste woningen is voorzien in 2013. Meer informatie: www.veghelsbuiten.nl of via: rob@urbanmanagement.nl.
 

Video – Bouw Veghels Buiten gestart

Publicaties